- صفحه اصلی
- آموزشی , مقالات سایت
- اموزش کشت زعفران در گلخانه
صفرتا صد کاشت زعفران گلخانهای
معرفی زعفران
زعفران یکی از باارزشترین ادویههایی است که در جهان وجود دارد و از آن برای عطروطعم دهی به غذا و استفاده میشود، زعفران همچنین خواص دارویی بسیار زیادی دارد.
از هزاران سال پیش تاکنون زعفران را در مزارع کشت میکردند و به همین خاطر هم در همهجا امکان پرورش این گیاه باارزش وجود نداشت.
اموزش کشت زعفران در گلخانه
تاکنون ایران بیش از 80 درصد زعفران جهان را تولید میکرده است، زعفرانی که در ایران کشت میشود از کیفیت بالایی برخوردار است.
اما امروزه دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که گیاه زعفران را میتوان در گلخانه و بدون خاک، در یک محیط کنترلشده و با امکان کنترل رطوبت و دمای محیط هم پرورش داد.
کاشت زعفران در گلخانه
برای اولین بار کاشت زعفران در گلخانه در کشور چین در سال 2014 انجامشده است. مقدار پیاز استفادهشده در گلخانه با سطح کاشت ۱۰۰ مترمربع در ۵ طبقه معادل ۵۰۰ مترمربع به ۶ تن میرسد برداشت محصول در این مقدار به ۲۵ الی ۳۰ کیلو کلاله خشکشده میرسد.
آموزش کاشت زعفران گلخانهای
آموزش مرحلهبهمرحله کاشت زعفران گلخانهای
مرحله 1- در ماه خرداد زمانی کهبرگهای گیاه زعفران خشک و زردرنگ میشود، پیازها را از خاک بیرون میآوریم و در یک محیط خنک با تهویه مناسب انبار میکنیم. پیازها باید در این انبار خنک تا شهریورماه نگهداری شوند.
مرحله 2- در شهریورماه پیازهایی را که وزن آنها بین 15 تا 20 گرم است را جدا میکنیم و آنها را به گلخانه خود منتقل میکنیم.
مرحله 3- برای نگهداری پیازها در گلخانه، پیازها را در طبقهای چوبی که بدون خاک و بستر هستند قرار میدهیم.
مرحله 4- در دما، رطوبت و نور باید در این مرحله بسیار دقت شود.
اموزش کشت زعفران در گلخانه
مرحله 5- در ماه مهر پیازها شروع به جوانه زدن میکنند، لازم است که در این مرحله بسیار به پیاز خا توجه کنید، زیرا در اطراف پیاز جوانههایی رشد میکند که لازم است جوانههای اصلی حفظ و جوانههایی اضافه حذف شوند، این کار باعث میشود که انرژی و توان پیاز از بین نرفته و پیاز بتواند بهخوبی رشد کند.
مرحله 6- در پرورش زعفران گلخانهای پیازها بهطور مستقیم آبیاری نمیشوند بلکه آب موردنیاز از طریق رطوبت موجود در فضا تأمین میشود.
نکته: درصورتیکه پیازها بهطور مستقیم با آب ارتباط داشته باشند، آب باعث میشود که ریشههای پیاز شروع به رشد کنند و این باعث هدر رفتن انرژی پیاز و درنهایت احتمال پوسیدگی پیاز زیاد میشود و حتی ممکن است که پیازها دچار بیماری بشوند، بنابراین بسیار مهم است که آب موردنیاز پیازها در گلخانه توسط رطوبت تأمین شود.
جوانه زدن پیاز زعفران
مرحله 7- در اواخر ماه آبان و همچنین اوایل آذرماه پیازها شروع به گلدهی میکنند، هر پیاز زعفران قابلیت گلدهی به میزان ٤ بار دارد، هر پیاز چهار بار و یک روز در میان قابلیت گلدهی دارد و پس از چهار بار گلدهی، پیاز به خاک منتقل میشود و با تغذیه مناسب قابلیت استفاده به مدت هفت سال دارد. بعد از برداشت گل، پیازها ضدعفونی شده و به زمین بازگردانده میشود هرساله این مراحل تکرار میشود.
مقدمات کشت گلخانه ای زعفران
مزایای کشت گلخانهای زعفران
در این روش میتوان از یک فضای کوچک جهت کسبوکار استفاده کرد، با در اولویت قرار دادن بحث بحران آب در کشور این نوع کاشت به خاطر مصرف بسیار کم آب روش مناسبی برای کاشت است. در این روش آب موردنیاز فقط از طریق رطوبت محیطی تأمین میشود و تماس مستقیم آب با پیاز زعفران صورت نمیگیرد و این امر احتمال پوسیدگی پیازها و انتقال بیماری را بهشدت کاهش میدهد.
میزان برداشت
در این روش میزان برداشت متأثر از وضعیت اقلیم آب و هوایی کشور، سرمای زودهنگام و یا بارشهای نامناسب پاییز نیست و با توجه به طی کردن تابستان در انبار تحت تأثیر گرما در تابستان نبوده و علاوه بر اینکه راندمان برداشت بالاست پیازها دچار آلودگی و پوسیدگی نمیشوند. در این روش در مقایسه با کشت سنتی چون گلها در معرض مستقیم نور خورشید قرار نمیگیرند فاکتورهای ویژه رنگ دهی و عطر بهتر حفظشده و باعث افزایش کیفیت زعفران تولیدی میشود، از طرفی به دلیل در تماس نبودن پیازها با خاک و کود دامی در مقایسه با زمین زراعی آلودگی میکروبی کمتر نشان داده و میتواند جهت صادرات و بالا بردن قدرت رقابت در بازارهای جهانی گزینه مناسبی باشد.
زعفران گلخانه ای در ایران
معایب کشت گلخانهای زعفران
ازآنجاییکه کشت زعفران در گلخانه مزایای زیادی دارد و میتوان در فضای بسیار کممقداری زیادی زعفران تولید کرد ولی بازهم کشت زعفران در گلخانه معایبی دارد که نمیتوان نسبت به آنها چشمپوشی کرد،
با توجه به جداسازی پیاز از خاک و کشت دوباره پیاز در هرسال هزینه این کار بالا رفته و در قیاس با کشت به روش سنتی صرفه اقتصادی ندارد. زحمات و صرف وقت و بهکارگیری نیروی کار بیشتر نیز از مشکلات این طرح است.
ناگفته نماند که در کاشت زعفران به روش سنتی هم معایبی وجود دارد، ازجمله هزینههای آمادهسازی زمین، آبیاری، مبارزه با آفات و بیماریها و وجین علفهای هرز که درروش کشت زعفران گلخانهای این هزینهها وجود ندارد و هزینهها مربوط به جابجایی پیازها از گلخانه به زمین و هزینههای مربوط به کارگر است.
ویدیو کشت زعفران در گلخانه بدون خاک
مقدمات کشت گلخانه ای زعفران (بدون خاک)


- خانه
- طرح توجیهی
- گزارش کارآموزی
- پاورپوینت
- مقالات سایت
- ضرر پرورش زالو -معایب پرورش زالو و در نهایت سود پرورش زالو
- طرح توجیهی چیست؟ چگونه طرح توجیهی بنویسیم؟نوشتن طرح کسب و کار
- نحوه نگارش طرح توجیهی-چگونه یک طرح توجیهی بنویسیم ؟
- سود پرورش قارچ چقدر است؟ – آیا پرورش قارچ سودآور است ؟
- طرح توجیهی چیست؟ طرح توجیهی اقتصادی چیست؟
- راهنمای پرورش ماهی قزل الا -هزینه احداث پرورش ماهی- محاسبه سود پرورش ماهی
- برآورد میزان سود پرورش بلدرچین |هزینه پرورش بلدرچین
- آموزش پرورش بلدرچین مطالب بسیار کاربردی برای پرورش بلدرچین
- طرح امکان سنجی (طرح توجیهی فنی- اقتصادی) چیست؟ قسمت های مختلف طرح توجیهی
- نمونه رایگان طرح توجیهی
- پرورش زنبور عسل
- پایان نامه
- کاربران
- تماس با ما
- درباره ما